Keuzeketting deel 1: Anne Kloek

Haarzuilens, 2015. Ik kom de boerderijwinkel van de Geertjes Hoeve binnen. Anne, boerin op de boerderij, is nog druk bezig met het graveren van een klompje voor een klant. Wanneer ze klaar is groeten we elkaar en gaat direct de vaart erin. We lopen in hoog tempo het woonhuis in: “even kijken kijken of Lies wakker is”. Waarna het omkleden, verzamelen van haar twee kinderen en aansturen van het personeel volgt. Niet lang daarna loop ik met Anne en haar kinderen richting kasteel de Haar. Even weg van de boerderij om juist daarover te praten. De keuze voor het starten van de Geertjes Hoeve maakt dat ik Anne heb gevraagd om de eerste schakel te zijn in de keuzeketting. Want hoe ontstaat zo’n keuze?

Alles valt samen

Eigenlijk begint de keuze van Anne bij de relatie die zij krijgt met Rick. Hij is de beoogd opvolger van de boerderij van zijn ouders: het Geertje in Zoeterwoude. Je zou kunnen zeggen dat er een gespreid bedje in Zoeterwoude is: een goedlopend bedrijf waar je zo mee verder kan. Maar net als zijn ouders is Rick ondernemer. Hij wil zijn eigen ideeën en visie kwijt op de boerderij. Anne deelt het ondernemerschap van Rick en samen denken ze na over de toekomst. Een tweede Geertje, of misschien nog wel meer door Nederland. Anne en Rick vinden elkaar in één gezamenlijke ambitie: Het verbinden van stad en platteland. Terwijl ze hierover aan het denken zijn tipt de vader van Rick het stel: “weten jullie dat er in Haarzuilens pleisterplaatsen beschikbaar zijn voor een tweede Geertje?” Zodra Anne en Rick zijn gaan kijken valt alles samen. Hun ambitie, de plek en het moment.

Er middenin

En dan ineens zit je er middenin. De keuze is gemaakt, het grote regelwerk kan beginnen. Anne en Rick schrijven zich in om kans te maken op een pleisterplaats. Er komt een ondernemingsplan en er zijn gesprekken voor financiering. Anne verzamelt langzamerhand steeds meer spullen om op de boerderij een plek te geven. Van pannenkoekencarrousel tot houten tobbes. Markten en veilingen worden afgezocht. Maar hoe echter de onderneming wordt, hoe meer tegenslagen Anne en Rick tegenkomen. Er is onzekerheid rondom vergunningen, q-koorts angst en er wordt volop politiek bedreven. Met als climax een go- no go moment voor de hele onderneming.

“Je moet dan op een bepaalde manier je doel wel voor ogen houden. Al heb ik me ook afgevraagd: waar zijn we aan begonnen? Voordeel en nadeel is dat je er dan zo diep in zit dat je niet meer terug kunt.”

Gelukkig kende ik de weg niet

Na jaren hard werken is er heel veel gebeurd bij de Geertjes Hoeve. Van plan op papier is er een echte recreatie boerderij die stad en platteland bij elkaar brengt. Er zijn geiten, kippen, een boerderijwinkel en een pannenkoekenrestaurant. Maar er moet ook nog zoveel gebeuren zegt Anne. Deze winter willen we de geitenstal bouwen en ik wil weer meer aan marketing gaan doen. Er is nog zoveel meer uit de Geertjes Hoeve te halen.

Terugkijkend zegt Anne: Het is maar goed dat je niet weet welke beren je tegen gaat komen want dan zou je nooit op weg gaan. Eigenlijk maak ik altijd zo mijn keuzes. Ik begin gewoon en eventuele reserves of twijfels komen pas als ik er toch al middenin zit.

Deze blog is onderdeel van de Keuzeketting. Lees hier meer over de Keuzeketting. Anne geeft de schakel door aan Sasja. Zij is medewerker op de Geertjes Hoeve. Anne waardeert de manier Sasja haar keuzes maakt en is benieuwd naar haar verhaal hierbij.